سویق چیست؟

سویق چیست؟

سـویق در زیـان عربـی بـه دلیـل آنکـه در دهـان ســر میخــورد ؛ حرکــت میکنــد و ســریع بــه ســمت حلــق مــیرود ســویق نامیــده شــده اســت .

ســویق حاصــل آسـیاب کـردن و تفـت نباتـات به خصـوص غالت و حبوبـات اسـت کـه کیفیـت مـواد غذایـی را بـه باالتریــن حــد ممکــن میرســاند . بیـان تفـاوت بیـن سـویق نخـود و آرد نخودچـی ایــن برتــری را واضحتــر نشــان میدهــد. بــرای تهیــه آرد نخودچــی بایــد ابتــدا نخــود را چنــد مرحلـه خیسـاند یـا پخـت و آب آن را تخلیـه کـرد و سـپس آن را تفـت داد و آسـیاب کـرد. در فرآینـد پخــت بــا آب، ارزش غذایــی مــاده جامــد در آب تخلیــه میشــود. در تهیــه نخودچــی نیــز ارزش غذایــی نخــود در همـان آبـی اسـت کـه پـس از خیسـاندن یـا طبـخ دور ریختــه میشــود . امــا بــرای تهیــه ســویق نخـود، ابتـدا بایـد نخـود را تمیـز و سـپس آسـیاب کــرد و تفــت داد. در ایــن فرآینــد ضمــن حفــظ ارزش غذایــی، مزایــای طبــخ مثــل آزاد شــدن قندهــا، بــه آرد اضافــه میگــردد. ایــن مقایســه در مــورد گنــدم یــا ســویق گنــدم و بقیــه حبوبــات و غـات نیـز صـادق اسـت. 1

اهمیــت ســویق

در ر وا یــا ت منابـع معتبـر علمی شـیعه باالتریــن درجــه ارزش غذایی-دارویــی را بــه ســویق دادهانــد. اســتفاده از ســویق بــرای خردســال و کهنسـال مـورد سـفارش معصومیـن(علیهـم السـام)میباشـد بـه گونه ای کــه در روایــات، ســویق در رتبــه خــوراک انبیــا و مرســلین شــمرده شــده اســت کــه گواهــی بــر اهمیــت ایــن مــاده غذایــی بــا ارزش اســت. امـام صـادق (ع) میفرماینـد : سـویق به سـفارش وحـی درسـت شـده اسـت . سـویق باعـث رویش گوشـت و تقویـت اسـتخوان میشـود. هـر کـس چهــل روز ســویق بخــورد، بازوانــش پرتــوان میشــود1.

امــام باقــر (ع)میفرماینــد: ســویق غــذای پــر برکتــی اســت، اگــر انســان در حالــی کــه ســیر اسـت آن را بخـورد، غـذا را هضـم میکنـد و اگـر در حالــی کــه گرســنه اســت بخــورد، او را ســیر میســازد

۲. 1-المحاسن، برقی، ج2 .۲ -الکافی ج6.ص305.ح1

سویق گندم

نوشــیدن ســویق بــا روغــن زیتــون گوشــت میرویانــد و اســتخوان را محکــم میکنــد و پوســت را نــازک میکنــد و بــر قــوت جمــاع میافزایــد.1

سـویق گنـدم سرشـار از فیبـر ، منگنـز، منیزیـم، ســلنیوم، ویتامینهــای ب و ســایر مــواد معدنــی بـوده و طبـق روایـات اهل البیـت علیهـم السـام بـرای مـوارد ذیـل مفیـد اسـت: مقـوی، چاق کننـده کـودکان و اسـتفاده از آن برای وزن گیـری جنیـن در بارداری بسـیار مفید اسـت. 1

-الکافی، کلینی، ط اسالمیه، ج6 ص306.

سویق جو

برخــی مبتــلا بــه برســام(التهاب پــرده دیافراگــم)شـدند و بـه امـام صـادق (ع) خبر داده شـد ایشـان فرمودنـد سـویق جـو بـه او بدهیـد ان شـاء اللـه عافیــت پیــدا میکنــد .1

سـویق جـو سرشـار از ویتامینهـای ب ، منگنـز ، منیزیـم و سـایر عناصـر معدنی اسـت. جوشـانده جـو در درمـان کـم خونـی بـه کار مـی رود و بـرای افـراد مبتـا بـه نقـرس مفیـد بـوده و کلسـترول خـون را نیـز کاهـش مـی دهـد. دانـه هـای جـو بـه دلیـل دارا بـودن نوعـی آلکالوئیـد بـه نـام »هوردنـس«، اثـری مقـوی بـر قلـب داشـته و بـه عنـوان کمـک در کاهـش تنگـی نفـس نیـز بـه کار مـی رود. عـاوه بـر ایـن ، جـو خاصیـت ملین دارد و در مـوارد ابتـا بـه بیمـاری هـای گوارشـی؛ لوزالمعــده، صفــرا، مجــاری ادراری و عفونــت هـای مخاطـی بسـیار مفیـد و موثـر اسـت. گلوتن موجـود در جـو، مـادهای نـرم، سـازگار و آرام بخش بـوده کـه سـبب انقبـاض عضالنـی، اضطـراب و تـورم شـکم هـم نمـی شـود

. 1-الکافی، کلینی، ج6 ص307.

سویق برنج

ســویق برنــج طبــق روایــات معصومیــن علیهــم الســام برطــرف کننــده اســهال و گشــاد کننــده روده هـا اسـت.1

بهترین چـاق کننده بـرای افرادی اســت کــه بــه علــت بیمــاری لاغــر شــده اند . ســویق برنــج سرشــار از ویتامینهــای گــروه ب، فیبــر و بیــش از100 آنتــی اکســیدان هســتند کـه نقـش مهمـی در تنظیـم قنـد و فشـار خـون ، جلوگیــری و کمــک بــه درمــان بیماریهــای گوارشــی ، ضعــف اعصــاب ، پوســت و مــو دارد . اینوزیتــول و کاروتنوئیدهــا ی موجــود درســویق برنــج اثــرات ضــد ســرطانی و محافظتــی قابــل توجهــی دارنــد

. 1-دعائم االسالم، قاضی نعمان، ج2 ص150.

سویق عدس

امــام علیــه الســام میفرمایــد: ســویق عــدس تشــنگى را قطــع و معــده را نيــرو میدهــد و همچنیــن کمــک بــه درمــان خونریــزی(عــدم قطــع حیــض) در خانمهــا اســت.1

آرد عــدس تفــت داده شــده مــواد مغــذی ارزشــمندی دارد و حــاوی پروتئیــن گیاهــی بــا کیفیـت بـاالا اسـت کـه نسـبت کارایـی و جـذب پروتئیـن بـا تفـت دادن آرد عـدس افزایـش مییابـد کـه منجـر بـه رشـد عضالنـی و تقویـت عضـات میشــود. ســلنیوم، آهــن، روی، فــوالت و ویتامینهــای ب از جملـه ترکیبـات موجـود در سـویق عـدس هسـتند. ایــن مــاده غذایــی سرشــار از اســیدفولیک و مولیبدنیـوم اسـت که در تشـکیل گلبولهـای قرمز خون بسـیار موثـر هسـتند . از طرفـی دارای مقادیر قابـل مالحظـه ای مس، فسـفر، منگنـز، پروتئین، آهــن، روی و ویتامینهــای گــروه ب هســت و طبـق روایـات معصومیـن علیهـم السـام بابـت مـوارد ذیـل مفیـد اسـت: ضعــف معــده و برطــرف کننــده گازهــای معــده قطـع کننـده عطش،تثبیـت قنـد خون،کـم خونی و فقـر آهن،مفیـد بـرای خانمهای بـاردار و شـیرده 1

-الکافی، کلینی، ط اسالمیه، ج6 ص308.

سویق نخود

امـام رضـا ع : نخـود ، بـراى کمـر درد ، سـودمند اسـت ایشـان پیـش و پـس از غـذا ، نخـود پختـه طلــب مینمودنــد.1

ســویق نخــود سرشــار از اســیدفولیک، منگنــز، مــس و مولیبدنیــوم اســت، از طرفــی درصــد پروتئیــن، فســفر، آهــن و روی در ســویق نخــود زیــاد بــوده و بــرای مــوارد ذیــل مفیــد اســت : ضعف و قوس کمر بــرای بیمــاری دیســک کمــر و گــردن، آســیب و فاصلــه مهرههــا، آرتــروز کاهــش التهــاب گلــو و مفیــد بــرای خانمهــای بــاردار

1 –مکارم األخالق ، جلد 1 ، صفحه 408

سویق سنجد

ســنجد ، گوشــتش گوشــت مى‏رویانــد ، اسـتخوانش اسـتخوان را رشـد مى‏دهد و پوسـتش پوســت را مى‏پــرورد . عــلاوه بــر ایــن ، ســنجد ، کلیه هــا را گــرم کــرده و معــده را پــاک مى‏ســازد ، مایـه ایمنـى از بواسـیر و تقطیر البول اسـت ، سـاق پــا را قــوى مى‏کنــد و رگ جــذام را به کل  قطع مى‏نمایــد.1

ســویق ســنجد سرشــار از مــواد مغــذی و ویتامینهــای K,E,C و ترکیبــات فالونوییــدی و اسـیدهای چـرب امـگا3 و6 و همچنیـن سـیتو اسـترول هـای فـراوان و 17 نـوع اسـید آمینه اسـت کــه نقــش مهمــی در بــدن بــه شــرح ذیــل دارد : بســیار مفیــد جهــت رشــد کــودکان و نیــز کهنســاالن،غذای ورزشــکاران حرفــهای ، رشــد قــد و تحکیــم اســتخوان ، مؤثــر در بازســازی و زیبایـی پوسـت ، مفیـد بـرای خانمهـای بـاردار و شـیرده ، تقویـت کننـده معـده مفیـد بـرای تقویت کلیــه و بهتریــن مکمــل غذایــی بــرای بیمــاران دیالیـزی و رفـع نواقـص کلیـوی مانند کراتیـن بالا.

نکته مهم در خصوص سویق سنجد بــرای بیمــاران مبتــلا بــه تراکــم اســتخوان بــالا )خــار پاشــنه، تنگــی کانــال نخــاع، اســتخوان اضافــه) و ســنگ کلیــه بــه علــت تشــدید آنهــا توصیــه نمیشــود

. 1-روایـت از امـام صـادق (ع) ، الکافـی ، جلـد 6 ، صفحه 361.

سویق کامل

سـویق کامـل ترکیبـی از سـویق هـای جـو، گندم، عـدس، نخـود، سـنجد و برنـج میباشـد. ســویق کامــل از بهتریــن تقویــت کننده هــای عمومـی، کمـک بـه رشـد کـودکان، تقویـت بنیـه بانــوان بــاردار و شــیرده و مکمــل مناســب بــرای ورزشـکاران میباشـد کـه بـه علـت غنـای مـواد معدنــی و ویتامینــی بــه بمــب انــرژی مشــهور اســت.

طریقه مصرف

ســویق بــه تنهایــی یــک خــوراک کامــل اســت و اســتفاده از آن بــه صــورت ناشــتا بــه تنهایــی یـا همـراه شـیر، عسـل و یـا خرمـا بسـیار مفیـد اسـت. ولـی در صورتـی که بـرای بیمـاری خاصی بــکار رود بایــد طبــق دســتورالعمل متخصــص مصــرف گــردد. – در تهیـه انـواع حلـوا، کیـک، شـیرینی، سـوپ، آش، خورشــت و… بــه میــزان دلخــواه میتــوان اسـتفاده نمـود. – مصــرف حداقــل دو تــا چهــار هفتــه قبــل از بــارداری و بعــد از آن.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *